Brainstorms: “Het gaat allemaal om lef tonen”

Anno 2017 is er veel veranderd, in vergelijking met, zeg, dertig jaar geleden. De generatie van nu, bestaande uit zogenaamde millennials, leeft heel anders dan zijn ouders. Millennials knikkeren niet meer, maar gaan achter Pokémons aan, facebooken met hun vrienden of spelen Game of Thrones. Ze zijn zich meer bewust van de opwarming van de aarde dan hun voorouders. Voeding en sporten worden belangrijker geacht dan ooit. Maar ook: men is druk, druk, druk, en vergeet daarbij zichzelf nog wel eens. Een maaltijd laten bezorgen of per Uber naar school zijn geen uitzonderingen.

Maar er is nog iets anders wat de huidige generatie onderscheidt van de voorgaande. Meningen worden vaker uitgesproken. De dialoog wordt meer en meer opgezocht. Kijk maar naar een Trump of Wilders, die door hun ongezouten mening en houding inmiddels een behoorlijke achterban gecreëerd hebben.

Anno 2017 leven we in het nu. (Online) Reisbureaus verdienen goud geld aan jongeren die toch nog even die wereldreis willen maken. You only live onceyolo – staat op mening lijf getatoeëerd. Evenals carpe diem – ‘pluk de dag’. Gaat er iets niet zoals gepland? Dan zetten we ons daar sneller overheen dan vroeger.

We durven fouten te maken en daarvan te leren. Dat zou ook moeten gelden voor brainstorms. Niets is zeker, alles is mogelijk. Waar het om gaat is dat je lef durft te tonen. Want de wereld wordt steeds complexer. Maar daarvoor wegduiken helpt je niet verder. Be agile, oftewel: zorg dat je je elk moment aan kunt passen aan elke situatie in deze zo veranderlijke wereld. En sta je mannetje als je een keer linksaf wilt waar de rest rechts gaat. Durf eens de kant van de minderheid te kiezen en claim je eigen positie in het leven. Maak bepaalde keuzes vol overtuiging en schroom – nogmaals – niet een keer een misstap te maken. Je bent niet de enige. En daar kun je alleen maar van leren. Voor alles is een oplossing.

Maurits Brans, Facilitator