6 x Tips voor effectieve brainstormsessies

Om tijdens een brainstorm tot de beste ideeën te komen, moet creativiteit de rode draad zijn. Dat klinkt als een open deur, maar toch zijn er nog heel wat valkuilen te tackelen. We zetten zes tips voor je op een rij.

Blockers

Als er íéts is wat de rem zet op creativiteit, zijn het de zogenaamde ‘blockers’ wel. Collega’s/vrienden die je ideeën afbranden of je überhaupt niet laten uitpraten. Maar ook je eigen onzekerheid of kritische blik. Nergens voor nodig, dat remt je alleen maar in het creativiteitsproces.

Out-of-the-box

Dat brengt ons meteen bij punt twee: denk out-of-the-box. Ja, een welbekend credo, maar in de praktijk nog te weinig toegepast en dus hameren we maar weer eens op de kracht van herhaling. Laat je gedachten de vrije loop. Geen idee is te gek, te duur of onhaalbaar. De nuance komt later wel.

Kwantiteit boven kwaliteit

Verkiezen we normaal gesproken vaak kwaliteit boven kwantiteit; bij brainstorms is het andersom. Je gooit eerst zoveel mogelijk input eruit, voordat je gaat trechteren en de beste ingevingen eruit filtert. Daar komt ook een stukje lef bij kijken. Wees niet bang fouten te maken, de beste ideeën komen pas als je durft los te gaan.

Luisteren

Ja, want brainstorms draaien niet alleen maar om de input die jij levert. Ook luisteren naar anderen is belangrijk – en blijkt vaak nog een kunst. Probeer niet het slimste jongetje van de klas te zijn, maar laat ook anderen aan het woord en lift waar mogelijk mee op hun ideeën door er je eigen draai aan te geven.

Blijf sturen

Dit is vooral een taak van de gespreksleider. Creativiteit is geen vaag, wollig en eindeloos proces. Op een gegeven moment moeten er knopen worden doorgehakt. Stuur ook bij als er teveel op één onderdeel wordt ingegaan. Ook een must: biedt de deelnemers vooraf een duidelijke briefing. Dan creëer je een springplank en werk je samen ergens naartoe.

Communicatie achteraf

Voor wat hoort wat: natuurlijk willen deelnemers van een brainstormsessie achteraf wel horen wat er met hun ideeën gebeurt. Of ze in de prullenbak belanden (en waarom dan), wat er concreet mee gebeurt en of ze eventueel nog een keer bij elkaar moeten komen voor een vervolgsessie.